Варненскят портал

Вторник, 16 Април 2024
 

   

Кулинария


Как да направим оригинална пица у дома

14-01-2010  |   Източник:  
Как да направим оригинална пица у дома Трябва да знаете някои правила, ако искате да се доближите до обявения от ЕС за “традиционен гарантиран специалитет”
Древните гърци са слагали върху хляба си масло, подправки и сирене. Римляните са създали “плацента” – тънък слой, направен от брашно, върху него – сирене и мед и овкусен с дафинов лист. Съвременната пица произхожда от Италия и е известна като “неаполитански пай” с домати. Сиренето към нея е добавено през 1889 г.
На неаполитанската пица е даден статут на “гарантиран традиционен специалитет” от Италия. Това позволява само три официални варианта:
- пица Маринара (с домати, чесън, риган и зехтин, въпреки че в повечето пицарии добавят и босилек към нея);
- пица Маргарита (с домати, моцарела на резени, босилек и зехтин)
- пица Маргарита екстра (домати, моцарела от Кампаня, която се прави от мляко на блатен бивол, отглеждан в района на Кампаня, босилек и зехтин).
Другите разновидности на пицата попадат в категорията “Лацио-стил”. Някои от пиците в Лацио (Рим) са:
- Пица Романа – домати, моцарела, аншоа, риган, зехтин
- Пица Виенезе – домати, моцарела, немска наденица, риган, зехтин
- Пица Капричоза – моцарела, домати, гъби, артишок, шунка, маслини, зехтин (понякога се добавя и половин варено яйце)
- Пица Куатро стаджони – същата като Капричоза, но продуктите не са смесени
- Пица Куатро формаджи – домати, моцарела, страчино, фонтина, горгонзола (понякога някое от последните три сирена може да се замени с рикота).

В Италия пред Парламента има плакат, призоваващ за опазване на традиционната италианска пица, който упоменава позволените съставки и метод на приготвяне.
На 9 декември 2009 по искане на Италия, Европейският Съюз официално признава и присъжда на неаполитанската пица престижната марка “традиционен гарантиран специалитет” (ТГС).

Предлагаме ви едно кратко ръководство, което ще ви помогне да доближите вашата пица до оригинала.
Помнете няколко основни правила, без които никога няма да направите “истинска” пица:
- тестото е специално;
- печенето трябва да става внимателно и според предписанията;
- добавките може да не са много, но да са качествени.
За да приготвите “истинска” пица и да удовлетворите претенциите на вашите приятели и роднини, най-важното е да разделите процеса на 5 отделни фази.

1. Избор на продукти
За да постигнете високо качество, продуктите трябва да бъдат или пресни или качествени консерви и да имат следните характеристики:
- използвайте питейна, мека вода (ако е варовита, добре е да я кипнете предварително);
- маята може да бъде използвана прясна (колкото е възможно по-светла на цвят и да бъде ронлива, сипкава) или суха (по-лесна за съхранение, разтваря се при 38 градуса);
- солта трябва да бъде хигроскопична. Може да използвате и морска сол - така се удължава времето за втасване.
- брашното от магазина обикновено е по-меко и съкращава времето за готвене, а абсорбирането на водата е около 50 % (всеки килограм брашно абсорбира 50 децилитра вода);
- съставките за гарнитурата са по ваш вкус, но все пак един съвет: не смилайте моцарелата (ако я използвате), защото ще промени вкуса си и няма да се разтопи добре.

2. Рецептата
За хубава пица е необходимо:
- 1 l вода;
- 2 kg брашно;
- 20 g прясна (или 7 g суха) мая;
- 50 g морска сол.
Количествата могат да се увеличават или намаляват, ако е необходимо, като маята е добре да бъде намалена, ако температурата на въздуха е над 23-25 градуса (както обикновено е през лятото). Полученото тесто при тези съотношения е около 3.07 kg, напълно достатъчно за 4 стандартни домашни пици.

3. Замесване
За да получите добро тесто, вземете два големи дълбоки съда и разделете в тях брашното наполовина. Разделете и водата в две чаши и разтворете солта в едната чаша, а маята в другата. Изсипете едната чаша в първия съд, а втората чаша – във втория. Разбърквайте поотделно сместа и в двата съда, докато получите хомогенна смес.
След което добавете сместа от единия съд в другия и месете тестото, докато то стане меко, гладко и леко влажно.
Ако имате машина за месене, винаги започвайте с брашното, след което добавете водата с маята с маята, като задържите около 2 dl вода, за да разтворите солта. Тя трябва да бъде добавена, когато тестото вече има известна хомогенност. Винаги избягвайте контакт между солта и маята, защото първата пречи на процеса на втасване. Тестото е готово, когато съдът му изглежда чист по стените.
След като тестото е омесено, разделете го на парчета с различна големина, в зависимост от това каква дебелина на подложката искате да направите за вашата пица. Оставете тестото в хладилника при температура 2-6 градуса. То може да се съхранява там от 6+ до 24 часа.

4. Втасване
Тестото трябва да престои (в центъра на съда, където ще приготвяте пицата) поне 3 часа при постоянна температура около 23 градуса. Парчетата тесто трябва да разпънете с ръце върху дъното на съда (най-често тава) в един хомогенен слой, докато достигнат границите на тавата. Добре е предварително да сте намазали тавата с олио или зехтин. Поставете отгоре домати, ако искате “червена” пица или олио (зехтин), ако искате “бяла” пица. След което е добре тестото да престои поне още 1 час, преди да продължите с останалата част от приготвянето на пицата.

5. Готвене
Има още едно нещо, което е много важно, защото ще ви даде възможност да направите наистина качествен продукт. Температурата за печене в готварската печка трябва да бъде около 250 градуса за период от 12-15 минути. Затова включете фурната на максимум и изчакайте, докато достигнете желаната температура. Добре е да печете пицата на две фази:
- първо печете тестото с доматите или олиото за 8-10 минути;
- извадете тавата, добавете отгоре гарнитурата по ваш избор и върнете тавата в печката, за да довършите печенето.
Ако искате да почувствате възможно най-добре аромата от готовата пица, най-добре е да я сервирате на масата веднага, след като я извадите от фурната.
Ако пък ви се вижда сложно и продължително или не искате да се упражнявате в кулинария, можете просто да позвъните на любимата си пицария и да се доверите на истинския майстор.


Източник:



ВАРНА СИТИ ИНФО
 


Не позволявайте болката да ви отнеме радостта от живота!
В магазин Билков рай във Варна и в онлайн магазина www.bilkov-rai.com ще намерите продукти, които да:
- съхранят младостта на ставите и хрущялите
- да върнат подвижността ви
- да противодействат на възпаленията
- да намалят болката

За бърза поръчка или консултация за продукт позвънете на тел. 087 900 0 388 или ползвайте връзката чрез месинджър.
 
 
В РУБРИКАТА
6 полезни семена, които да включите в менюто си

Прочетена:   5362

Супа топчета

Прочетена:   6410

4 перфектни рецепти за домашна лютеница

Прочетена:   2458

Най-лесната рецепта за зимнина от домати е ето ТАЗИ.

Прочетена:   19061

Червено вино – за добро настроение и хубава кожа

Прочетена:   81718

Няколко храни за по-добра концентрация

Прочетена:   19858

Умерена консумация на алкохол = по-добър живот

Прочетена:   2585

5 храни ни стоплят в студеното време

Прочетена:   5153

Какви салати да приготвя за Бъдни вечер?

Прочетена:   3031

7 тайни на перфектния омлет

Прочетена:   4154

АРХИВ  Архив новини

Copyright © 1998-2022  -  Studio IDA  -  All rights reserved.

Дне - 342 - Вчера 313 - Общо 6322394 за 9468 дни - Минимум 668 - Максимум 6448 от 15.05.1998 (23:13)