Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.04.2010 22:57 - Вулканът на остров Иския, заплашва жителите на Неапол.
Автор: tml Категория: Новини   
Прочетен: 6037 Коментари: 0 Гласове:
0



Ако се събуди, вулканът Везувий, който се извисява над залива на Неапол, ще застраши над 1 милион души, с което той става основен проблем за обществената безопасност в Италия. Това заяви на пресконференция в Рим началникът на италианската гражданска защита Гуидо Бертолазо, цитиран от Франс прес.

"Везувий е главният проблем за обществената сигурност тук в Италия, тъй като в подножието му се намират много градове, които ще се окажат покрити от лава и пепел в случай, че той изригне", отбеляза на пресконференция Бертолазо. "Засега вулканът е спокоен, но знаем много добре, че в деня, когато той се събуди, положението ще е драматично", каза той.

В 18-те града, разположени край вулкана, изригнал за последен път през 1944 г., живеят между 500 и 650 хиляди души, припомни Бертолазо. Някои изследвания показват, че следващото изригване може да е мощно и сравнимо с това от 1631 г., когато загинали 4000 души. Изхвърленият стълб от дим, лава и пепел може да достигне височина 20 километра и да засегне район в радиус от 25 км, посочи шефът на гражданската защита.

Властите проучват кризисен план, за да установят дали трябва да се разшири застрашената зона и да разработят планове за евакуация на най-малко един милион души, най-вече в Неапол, уточни Бертолазо. Изригване, сравнимо с онова, което изличава Помпей през 79 г. пр. Хр., би застрашило между два и пет милиона души, но вероятността за такова събитие е едва 1 процент. При изригването от 1944 г., което било много по-слабо, имало само потоци лава, без пепел и газ. При все това 26 души загинали, а 12 000 останали без покрив, припомня АФП.

Въпреки че по време на пресконференцията Бертолазо говори главно за Везувий, той не пропусна да припомни и една друга вулканична заплаха - тази на вулкана на остров Иския, разположен в Неаполския залив и известен с минералните си извори, предаде Асошиейтед прес. Според Бертолазо именно във вулкана на Иския, който изригна за последно преди 700 години се наблюдава натрупване на магма.
image

"Ако трябва да определя кой вулкан от двата прилича повече на буре с барут, което може да гръмне, то бих казал, че това не е Везувий, а Иския", заяви Бертолазо. "Магмената камера на вулкана в Иския се пълни все повече. Изригване на този вулкан би било много по-сериозно от хипотетично изригване на вулкана Везувий", подчерта шефът на италианската гражданска защита.

На пресконференцията Бертолазо съобщи, че италиански вулканолози и сеизмолози ще започнат проект за наблюдение и изследване на 13 неизследвани досега подводни вулкана в Средиземно море, близо до остров Сицилия и югозападното италианско крайбрежие.

"Учените искат да измерят пулса им, да ги проверят и изследват, да разберат тяхното поведение и да видят дали те се държат по същия начин като техните колеги, вулканите които са над водната повърхност", подчерта Бертолазо, цитиран от Асошиейтед прес.

Районът край южното крайбрежие на Италия има няколко действащи вулкана, в това число и сицилианският Етна. За последно Етна изригна мощно през 1992 г., а сега през няколко месеца напомня за себе си, като предизвиква затварянето на пътища в района му. През 2006 г. Етна дори наруши въздушния трафик в зоната, като избълва стълб от пепел. Летището в Катания тогава беше затворено, но само през нощта. През деня пилотите успяваха да избегнат стълба от вулканична пепел.

В южната част на Италия се намира и най-наблюдаваният европейски вулкан - този на малкия остров Стромболи, където живеят няколко стотин души. Островът е планина, залята от водата и жителите му живеят в горните планински части. През 2002 г. от вулкана, в който има множество камери за наблюдение, изтече лава, която се изля във водата и предизвика малко цунами. То наводни бреговете на острова и нарани някои от обитателите му, припомня АП.


Тагове:   остров,   Неапол,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tml
Категория: Бизнес
Прочетен: 136315
Постинги: 74
Коментари: 62
Гласове: 28
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930