Xапването е един от най-добрите начини да опознаете местата, които посещавате. Добре е да знаете кое е характерното ястие за града, в който отивате, и да опитате точно това, а не нещо, което се среща под път и над път в собствената ви държава.
Пътеводителят “Лоунли планет” направи списък от 10 топ ястия във всички краища на света, които не трябва да пропускате. В класацията ще намерите традиционните за каталунската столица Барселона тапас, дюнер кебап в Истанбул, гъмбо в Ню Орлианс или къри в Бомбай. А какво ни предлага пътеводителят за мегаполисния Ню Йорк, където живеят представители на почти всички нации по света? Хотдог, разбира се.
Паста в Неапол, Италия
Кулинарните хроникьори все още спорят дали Марко Поло е донесъл пастата в Италия от Китай в края на XIII век, или етруските вече са готвели ястието много преди това. Всички обаче са съгласни, че към края на XVIII век Неапол вече е превърнал простото смесване на брашно и вода в индустрия с много фантазия и е станал световна столица на пастата.
Италианският град освен това създава гениалната комбинация между сварена паста и доматен сос, която и до днес си остава класика в кулинарията. Неаполитанският сос е най-обикновеният от всички доматени сосове, често се използва като основа за други. Приготвя се само от пресни продукти и се слагат много подправки. Така че следващия път, когато се разхождате из стария град на Неапол, отбийте се в най-близкото ресторантче и си поръчайте паста наполитана.
Кнедли на пара в Шанхай, Китай
Кнедлите на Шанхай трябва да се опитат, за да се уверите в легендите, които се носят за тях. Те са едно от нещата, за които местните жители най-много се бият по време на летните фестивали там.
Вкусните хапки изглеждат като обикновени тестени топки, докато не откриете, че вътре имат пълнеж от гъст сос с вкус на свинско, раци или зеленчуци. Малката изненада се постига, като в кнедлите се слага желатин, който се втечнява при готвенето им на пара. За да не си изгорите венците с горещия сос, не хрускайте кнедлите между зъбите, а само леко отхапете, докато сосът изтече навън.
Фейжоада в Рио де Жанейро, Бразилия
Не трябва да пропускате бразилското национално ястие фейжоада - тъмна и люта яхния, представляваща гъста смес от зрял фасул и свинско месо. Трябва да знаете, че в ястието, което се приготвя за масова консумация в ресторантите в Рио, обикновено се слагат парчета свинско месо, но може да има и по-малко познатите за някои деликатеси като свински уши, език, а даже и опашка. Освен това внимавайте - яхнията е предизвикателство за стомаха, така че след като си хапнете, по-добре си починете на леглото в хотела, вместо да хукнете към плажа.
Гъмбо в Ню Орлианс, САЩ
Ако посетите Ню Орлианс, задължително трябва да опитате купа димящо гъмбо. Това е една от кулинарните гордости на щата Луизиана, която не трябва да пропускате наред с баровете с джаз и блус. Ястието представлява гореща яхния от морски дарове или различни видове пушено месо, сгъстена с бамя или брашнен сос ру. При поднасяне яхнията се поставя върху купчинка от ориз. В Ню Орлианс се предлагат безброй вариации на основната рецепта на гъмбо, от класическия креолски вариант до пикантния каджун.
Кускус в Казабланка, Мароко
Щом пристигнете в Казабланка, отправете се към крайбрежния Булвар дьо ла Корниш. Изберете си някое симпатично кафе или ресторантче и си поръчайте ментов чай и едно от емблематичните ястия на Мароко - кускус. Приготвя се от овлажнени пшеничени зърна, които след това се овалят във фино смляно брашно и се приготвят на пара в специален съд. Зърната се поставят в чиния и отгоре се заливат с пикантна яхния от зеленчуци или месо, като се използва агнешко, пилешко и риба.
Наси горен, Малайзия
Посетителите на Малайзия рано или късно си поръчват семплото, но изключително вкусно ястие наси горен. Буквално означава “пържен ориз”. Специалитетът, който е любим също в Индонезия и Сингапур, се приготвя в тиган. Запържва се ориз заедно с пилешко или морски дарове, зеленчуци, яйца и сладък соев сос. Специалитетът се приготвя практически навсякъде из Малайзия, но най-вкусно го правят в ресторантчетата на о. Пенанг. Там можете да опитате разнообразни вкусове - малайзийски, китайски, индийски и баба-ноя, които придават на иначе скромното ястие различни специални вкусове.
Къри в Бомбай, Индия
Кърито се готви навсякъде в Азия, от Пакистан до Япония. Родното място на ястието обаче е Индия и няма да знаете истинския му вкус, ако не сте го опитали в Бомбай. Типичното къри в щата Махараштра се готви с морски дарове и кокосов орех, смесени с различни подправки - масала. Задължителните сред тях са куркума, кориандър, джинджифил и червено чили.
Хотдог в Ню Йорк, САЩ
Какво от това, че Ню Йорк ви предлага едни от най-големите възможности да похапнете разнообразни ястия от всички краища на света? Всеки знае, че единственият истински кулинарен ритуал в града е да се отправите към някоя малка пресечка на големите авенюта в Манхатън, да намерите очукана метална сергия с цветен чадър отгоре и да си поръчате хотдог с кетчуп, горчица, лук и чили. За малко по-голяма тръпка на 4 юли можете да посетите Нейтън на остров Кони и да се включите в прочутото състезание по надяждане с хотдог - рекордът досега е 53,3 хотдога за 12 минути! (24часа)
Дюнер кебап в Истанбул
Традиционният дюнер кебап представлява блюдо от печено овнешко месо върху канапе от задушен в масло ориз. Много от турските ресторанти ще ви го поднесат именно по този начин. Днес много по популярен обаче е неговият братовчед от групата на храните за бързо хранене, който представлява сандвич от питка, в която е сложено мариновано печено месо, нарязано с дълъг нож от въртящите се огромни шишове. Прибавят се салата и бял сос.
Дюнер кебапите са изключително вкусни в мегаполисния Истанбул. Въоръжете се с един такъв и след това се разхождайте из изпъстрения със старини център на града или покрай Босфора.
Името на ястието буквално означава “въртящо се печено". В Турция обикновено се използва агнешко месо, напоследък популярни са вече и дюнерите с пилешко. В Истанбул се придържат към традиционния начин на приготвяне. Нарязани на тънко и мариновани парчета агнешко се поставят едно върху друго на шиша, така че да се образува обърнат конус. Най-отгоре се поставя пласт сланина, която започва да се топи и овкусява месото при печенето на въглища, дърва или електрическа скара. Понякога отгоре се слагат и лук и домати, които също го поливат със сока си. Повечето заведения в Турция приготвят дюнерите си рано сутринта и сервират последните порции от печеното до ранния следобед. (24часа)
Тапас в Барселона
Ако сте в Испания опитайте непременно традиционното предястие тапас. Това важи с особена сила за каталунската столица Барселона, която се слави с разнообразието на различните вкусни хапки.
Вечерята в Испания по традиция е доста късно - между 21 и 23 часа. Понякога започва дори в полунощ, така че остава значителен период от време между края на работния ден и основното хапване. Испанците обикновено прекарват това време, обикаляйки по баровете, като хапват тапас и се срещат с приятелите си.
Тапас е общото название за голям брой предястия, главно под формата на хапки. Те могат да бъдат студени, като объркани в салатиера маслини и сирене, или топли, като чопитос - изпържените в масло малки рибки. Почти всеки бар и ресторант в Испания предлага между 8 и 12 различни тапас за похапване, докато си говорите на чашка питие с приятели.
В Барселона ще откриете най-голямо разнообразие от тези храни в цяла Испания. Опитайте пататас бравас (картофи в лют доматен сос), каламарес фритос (пържени калмари), крокетас де хамон (крокети с шунка), чорисо (свински наденички) и беренйенас гратинадас (патладжани, запечени със сирене). В града непременно се разходете и опитайте тапас по известния булевард “Лас Рамблас”, любим както на местните жители, така и на туристите. Оставете приборите настрана и хапвайте тапас с клечки за зъби или просто с пръсти. (24часа)