1. Преминаване към съдържанието
  2. Преминаване към главното меню
  3. Преминаване към други страници на ДВ

Истинското лице на Неапол

10 януари 2013

Истинското лице на Неапол е черно - в този град се намира най-големият черен пазар на Европа. Той е задръстен от евтини стоки и бедни хора, които отчаяно търсят начин да осигурят някак прехраната си.

https://p.dw.com/p/17Giw
Снимка: picture alliance/Robert Harding World Imagery pixel

"Този град не е като другите. В старата част, в центъра все още живеят много бедни, отчаяни хора" - с тези думи екскурзоводът Антонио Алфано започва необичайната туристическа обиколка из Неапол, предлагана на чужденци и италианци - обиколка на най-големия черен пазар в Европа.

"Предлагаме тези обиколки, защото искаме да покажем истината за нашия град, казва Алфано. Да видят другите как живеят тези хора, как едва свързват двата края, как се мъчат да оцелеят. Искаме да привлечем общественото внимание, за да се стреснат най-после местните политици."

Черният търбух на Неапол

Ситуацията в Неапол е взривоопасна, казва Алфано. Кризата гази хората, поваля ги в мизерията, тласка ги към беззаконието. Екскурзоводът ни показва една тъмна дупка, през която се слиза в едно още по-мрачно подземие: "Влезете ли тук, влизате в черния търбух на Неапол", казва той. В сводовете на мазето се гуши барака, в която се продават курабии - пълна кесия за едно евро. В подземието се помещават и занаятчийски работилници - държи ги нелегално един китаец. Разрешително за упражняване на занаят никой не притежава, данъци и социални удръжки никой не плаща.

Neapel Stadtansicht Italien
Приветливото лице на НеаполСнимка: picture-alliance/Bibliographisches Institut/Prof. Dr. H. Wilhelmy

"Близо 50 хиляди души живеят нелегално в Неапол, без регистрация. Градът се е превърнал в убежище за хора, които бягат от закона", казва Алфано. Поразгледа ли човек сергиите на пазара, ще намери всевъзможни фалшификати на маркови стоки, продавани на безценица. Чадъри "Прада" срещу 5 евро например. Произвежда ли "Прада" изобщо чадъри? При този въпрос тъмнокожият продавач зад тезгяха се ухилва. "Изобщо даже не е лесно да те изберат за продавач на чадъри, казва той. То си е цял конкурс - оглеждат те внимателно дали си бърз и сръчен, че като се наложи, да можеш да избягаш от полицая."

Мълчанието на властите

Черният пазар на Неапол - един свят, в който се търгува без касови бележки и гаранционни карти. Цените са рекордно ниски, поради което пазарът е известен в целия град. И в полицията, разбира се, само че тя си затваря очите. Неслучайно, казва Алфано: "Ако се намесят, хората ще излязат на барикадите. Ще има мощни протести. Хиляди разгневени, отчаяни хора ще се вдигнат на революция. Това властите не го искат."

АГ, ДР, ДПА, Б. Рачева; Редактор: Д. Попова-Витцел

Прескочи следващия раздел Повече по темата